Oorsprong
Het principe van ‘tiny house’ is ontstaan in Amerika: als tegenhanger van het verdienen van veel geld en het wonen in een groot huis met een grote auto. Wilde men eerder door op deze wijze te gaan wonen een woonlastenvermindering realiseren, tegenwoordig kiest men bewust voor een duurzame woon- en levensstijl. Een zo klein mogelijke ecologische footprint en een andere manier van leven zijn dus vaker het uitgangspunt.

Definitie tiny house
Tiny house betekent letterlijk klein huis. De gebruikelijke definitie is een klein huis met een woonoppervlak van 15 tot maximaal 50 vierkante meter. Het huis is dus echt klein. Een small house is het iets grotere broertje. Men spreekt van een small house bij een woonoppervlakte van maximaal 90 vierkante meter. Een tiny house of een small house is een volwaardig, vrijstaand huis dat op een innovatieve manier is gebouwd.

Materialen
Een tiny house wordt meestal gebouwd van natuurlijke materialen of materialen die op een ecologisch verantwoorde wijze zijn verkregen, bijvoorbeeld hout, riet en kurk. Hoewel de woning klein is wordt er wel zorg besteed aan de architectuur en vormgeving. De vormgeving is extra van belang, want door de beperkte leefruimte is praktisch indelen een must.

Tiny house, natuur en milieu
Een tiny house wordt zo gemaakt en zo bewoond dat de mens een zo klein mogelijke belasting vormt voor haar omgeving. Dat houdt in dat de woning meestal in een natuurlijke omgeving wordt geplaatst. De woning kan op palen staan maar ook op wielen of trailers zodat de kleine woning makkelijk verplaatst kan worden. Op die manier kan men ook flexibele en onafhankelijk wonen.

Voordelen en nadelen
Omdat deze kleine huizen idealiter zelfvoorzienend zijn wordt ook op de vaste lasten bespaard. Het wonen in een klein huis is daardoor financieel aantrekkelijk. Ook voor je eigen gevoel kan het wonen in een dergelijke compacte en klimaatneutrale woning interessant zijn. Het dwingt je echter wel om keuzes te maken. De opbergruimte is in deze huisjes gering. Ook met dagelijkse benodigdheden zoals kleding, schoenen, borden, bestek en gereedschappen zal je keuzes moeten maken.

Zelfvoorzienend en energieneutraal
Het is meestal zelfvoorzienend of grotendeels zelfvoorzienend. Dat vereist een grote mate van creativiteit en technisch inzicht van de bewoner. Er kunnen verschillende technische voorzieningen worden aangebracht om het tinyhouse energieneutraal te maken. Daarbij zijn zonnepanelen en zonnekegels een oplossing. Ook warmtepompen zijn een mogelijke oplossing. Soms wordt ook gebruik gemaakt van pelletkachels en pelletketels om het tiny house te verwarmen.